Welzijn op recept: aandacht en activiteiten als medicijn

Veel mensen die regelmatig de huisarts bezoeken, kampen met psychosociale problemen zoals eenzaamheid, slecht slapen, last van somberheid of angst of verschillende lichamelijke klachten waarvoor geen verklaring is. Een groot deel van deze groep is niet gebaat bij medicijnen of een verwijzing naar psychologische zorg. In dat soort gevallen komt Welzijn op Recept in beeld.

In de Amsterdamse aanpak kunnen huisartsen en andere eerstelijnszorgverleners zoals praktijkondersteuners, fysio- en ergotherapeuten, deze cliënten naar welzijnscoaches verwijzen. De welzijnscoaches begeleiden deze Amsterdammers naar interventies die het welbevinden verhogen, zoals creatieve activiteiten, vrijwilligerswerk, sport en bewegen of een combinatie hiervan.

Welzijn op Recept beschikbaar in heel Amsterdam

Vanaf 2018 kunnen medewerkers van alle huisartsenpraktijken in Amsterdam naar een welzijnscoach doorverwijzen. Maar liefst 80 huisartsenpraktijken maken inmiddels gebruik van Welzijn op Recept. Welzijn op Recept heeft zich in de jaren daarvoor ontwikkeld. Zo waren in 2016 al 529 Amsterdammers door hun huisarts verwezen naar Welzijn op Recept, en dat aantal groeit door. Het zijn mooie cijfers, maar het kan nog beter. Laten we er samen voor zorgen dat in 2018 meer huisartsenpraktijken nog veel meer Amsterdammers uit de doelgroep gaan verwijzen. 

April start pilot in Almere

Vanaf april 2018 gaat één gezondheidscentra in Almere als pilot aan de slag met Welzijn op Recept. De gemeente financiert niet mee maar welzijnsorganisatie de Schoor en de wijkteams hebben er extra formatie voor vrijgemaakt. Elaa zal ondersteunen bij de start en bij monitoring zodat de resultaten op termijn gebruikt kunnen worden als onderbouwing voor uitbreiding.  

Meer weten?

Heeft jouw praktijk nog geen contact met een welzijnscoach? Wil je meer weten over Welzijn op Recept?
Lees hier meer over dit project of neem contact op met onze adviseur Anne Annegarn.