Wat kunnen de ROS’en betekenen op werkthema’s van het Integraal Zorg Akkoord?

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft met een groot aantal partijen in de zorg (waaronder InEen) afspraken gemaakt en sloot met hen een Integraal Zorg Akkoord (IZA). Doel is de zorg voor de toekomst goed, toegankelijk en betaalbaar te houden.

De ROS’en, waaronder Elaa, zijn als lid van InEen medeondertekenaar. We zien veel raakvlakken met de werkthema’s in het IZA waar de ROS’en al aan werken. Het ROS-netwerk laat in een notitie zien hoe we de kennis en onze ervaringen in de regio’s inzetten bij het realiseren van de werkthema’s uit het IZA. De ROS’en doen dit vooral op de volgende werkthema’s van het IZA:

  • Regionale samenwerking (3.2)
  • Versterking organisatie eerstelijnszorg (3.3)
  • Samenwerking sociale domein, huisartsenzorg en GGZ (3.4)
  • Gezond leven en preventie (3.5)
  • Arbeidsmarkt en ontzorgen professionals (3.6)
  • Digitalisering en gegevensuitwisseling (3.7)

In de notitie Integraal Zorg Akkoord en Regionale Ondersteunings Structuren staan een aantal voorbeelden van projecten en initiatieven die de ROS’en begeleiden. Download hier de samenvatting van het Integraal Zorg Akkoord of de overzichtelijke infographic van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Wil je verder praten over één van de thema’s uit het Integraal Zorg Akkoord en onze ROS? Neem contact op met Fimke Wiersma.

 

Landelijk ROS-netwerk

De ROS’en adviseren en begeleiden zorgaanbieders en overheden bij samenwerkingsvraagstukken op lokaal en regionaal niveau. Dit doen zij met partijen als regionale huisartsenorganisaties (RHO’s), gezondheidscentra, zorgverzekeraars, RSO’s, gemeenten, GGD’en, ziekenhuizen en landelijk met verschillende kennisinstituten, systeempartijen, uitvoeringsorganisaties en brancheverenigingen. Binnen het ROS-netwerk wordt kennis van initiatieven, best practices en aanpak actief gedeeld met als doel meer en sneller impact te kunnen maken.

 

Lees ook

Integraal Zorgakkoord: Samenwerken in de regio voor passende zorg

 

Meer weten? Bel of mail met