Toolbox 'Succesvol samenwerken in wijknetwerken'

Landelijk klinkt de oproep 'Let een beetje op elkaar' in deze tijd van het coronavirus. Saamhorigheid en zorgzaamheid zijn niet alleen nodig in crisissituaties. Wijknetwerken zijn van levensbelang voor (zorg)vragen en behoeften van bewoners. Het resultaat van het project ‘Een sterk wijknetwerk: burgers, professionals en onderwijs SAMEN’ bestaat uit een online toolbox voor het opbouwen, inrichten én bestendigen van een sterk wijknetwerk. 

 

Een sterk wijknetwerk voor vitale burgers

De vitaliteit en gezondheid van burgers is gebaat bij de leefbaarheid van een wijk of dorp met sterke netwerken. Burgers en professionals kunnen samen met beleidsmakers en financiers in dit verband activiteiten organiseren. Het gaat om het bevorderen van welbevinden, eigen regie en gezondheid van de burgers. 

 

2020 07 13 infographic netwerken

 

Toolbox opzet wijknetwerk

 

De toolbox Succesvol samenwerken in wijknetwerken biedt burgers, vrijwilligers en (toekomstige) zorg- en welzijnsprofessionals praktische instrumenten en methodieken voor het opzetten van een succesvol wijknetwerk op lokaal niveau. Hoe ga je concreet aan de slag? De toolbox is vraaggericht opgebouwd aan de hand van de volgende vier fases:

  1. netwerk verkennen
  2. netwerk vormgeven
  3. netwerk verdiepen
  4. netwerk verankeren

Naast het stappenplan is een overzicht van tips voor succesvol samenwerken opgenomen. Bij de instrumenten -zoals een evaluatietool voor interprofessionele samenwerking- zijn veel inspirerende voorbeelden, verhalen en filmpjes uit de praktijk te vinden. 

 

Duurzame zorg: dicht bij de burger

De toolbox brengt theorie en praktijk samen en kan bijdragen aan een versnelling van het integraal wijkgericht samenwerken. Interprofessionele samenwerking is nodig voor duurzame zorg.

De kennis en ervaringen die zijn opgedaan in het project Een Sterk Wijknetwerk: burgers, professionals en onderwijs SAMEN vormen de basis voor de toolbox. In dit onderzoek zijn twee proeftuinen en vijf praktijkprojecten betrokken.

De samenwerkingspartners zijn: HAN University of Applied Sciences Lectoraat Organisatie van Zorg en Dienstverlening; Stichting Kwaliteit en Ontwikkeling Huisartsenzorg KO; Radboudumc afdeling IQ healthcare en Eerstelijnsgeneeskunde. Het project is gefinancierd door het ministerie van VWS.  

Voor vragen stuur een mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  

Bron: HAN 


Elaa biedt ondersteuning

Wij worden vaak gevraagd om een nieuw netwerk te helpen opstarten en ondersteunen. Elaa juicht dergelijke initiatieven toe. Een netwerk kan in aanmerking komen voor ondersteuning door Elaa, bekostigd vanuit de ROS-gelden, indien het netwerk en haar doelstelling voldoet aan een aantal kenmerken.
Lees meer