Arkin Atrium: bundeling van expertise

“Hoe kunnen we binnen zo’n grote organisatie als Arkin met al die specialistische eenheden optimaal de aanwezige expertise inzetten met minder interne verwijzingen en dezelfde hoge kwaliteit van zorg? Dat is de inzet van ons programma Samen Behandelen, waarmee we nu volop aan de slag zijn”, vertelt Ellen Vedel, directeur Sinai Centrum en PuntP. “Eén van de onderdelen daarvan is een generalistische intake bij multiproblematiek.”

 

Generalistische intake

Ze licht toe: “Arkin heeft een goed functionerende voordeur, met inhoudelijke en administratieve deskundigheid die een cliënt op basis van de verwijzing - met soms navraag voor aanvullende informatie - verwijst naar een bepaald specialisme. Deze reguliere aanpak verloopt voor de meeste cliënten prima en blijft gelijk. Anders wordt het voor cliënten met meervoudige problematiek bij wie niet direct duidelijk is welk specialisme passend is. Voor deze groep werken we vanaf september met een generalistische intake. Daarbij zullen deskundigen van verschillende specialismen met de cliënt in gesprek gaan om te komen tot passende zorg. Nu gebeurt het dat een cliënt bijvoorbeeld eerst bij Sinai Centrum terecht komt, terwijl bij de intake aldaar blijkt dat PuntP of het NPI meer geschikt is. Met een generalistische intake zal dat minder voorkomen, verwachten we.” 

Glimlachend: “Zo’n generalistische intake op zich is niet zo spannend. Maar hoe kom je in zo’n omvangrijke organisatie als Arkin tot die gebundelde expertise, die daarvoor nodig is? Daarvoor is een goed functionerend intern netwerk van belang en dat wordt nu opgezet. In Arkin Atrium komen behandelaren uit alle specialismen bij elkaar. Dat wordt de plek voor de generalistische intakes, waar de professionals met de cliënt diens problematiek bespreken en gezamenlijk een behandeladvies opstellen.”

 

Samen Behandelen

Ellen VedelEllen vervolgt: “Arkin Atrium is tevens geschikt voor andere activiteiten waarvoor gebundelde expertise nodig is. Juist omdat Arkin zo breed en gevarieerd is, met ruim 4.000 medewerkers, 60 locaties en 12 specialismen is het van belang om schotten te voorkomen en kennis en kunde met elkaar te kunnen delen. Daarbij willen we in het programma Samen Behandelen die kennis ook meer naar de cliënt brengen, in plaats van de cliënt naar de kennis. Als voorbeeld: als een cliënt bij PuntP in behandeling is voor een depressie en er is ook sprake van een PTSS, dan behandelen we die aanvullende problematiek binnen PuntP in plaats van door te sturen naar het Sinai Centrum. Dat betekent dus meer geïntegreerd behandelen bij comorbiditeit.” 

 

Lerend netwerk

“Daarbij  is behoud van kwaliteit uiteraard een voorwaarde. Medewerkers kunnen daarbij consultatie en advies vragen vanuit het andere specialisme, maar moeten zelf ook wel voldoende geëquipeerd zijn. Dat heeft onder andere consequenties voor de scholingsprogramma’s.” Het betreft een ingrijpende verandering. “Er zullen altijd interne verwijzingen nodig blijven, maar we denken dat met deze aanpak de interne verwijzingen binnen Arkin met de helft omlaag kan. Zo kunnen we onze capaciteit efficiënter benutten en tegelijk komen tot meer cliëntvriendelijker zorg.” Met als nuchtere constatering tot slot: “Dat zal niet in één of twee jaar voor elkaar zijn. Het betreft echt een lerend netwerk: hoe doen we dat, wat is verstandig, waar moet het anders? Om dat goed neer te zetten, heeft het tijd nodig.”

 

Meer weten? Bel of mail met