Mooie e-health voorbeelden uit het veld!

Op 22 oktober hebben wij een special verstuurd met als titel: 'e-Health: maak jij er al gebruik van?' In deze special vroegen wij jullie om mooie voorbeelden van e-health die in de praktijk worden gebruikt aan ons op te sturen. 

Hieronder een paar lezers reacties over de volgende onderwerpen:
• Baas over je blaas
• BeterDichtbij
• Beweging.tv
• Keuzehulp anticonceptie
• The Work van Byron Katie  

 


Baas over je blaas

‘Baas over je blaas’ is een online, e-health, interventie voor vrouwen die last hebben van stress urine incontinentie. Middels acht stappen leren zij weer controle te krijgen over het urineverlies door middel van bekkenbodemspier training en andere praktische tips. Vrouwen kunnen het programma zelfstandig, onafhankelijk van een hulpverlener, doorlopen. Wanneer ze vragen hebben kunnen zij de onderzoekers, die tevens huisarts cq haio zijn mailen. Vanuit onderzoek in Zweden is bekend dat dit een effectieve behandelingsmethode is.

Lees meer op Baas over je blaas 

 


BeterDichtbij

Samen de zorg makkelijker maken, daar werken ze aan met BeterDichtbij. Als digitale dienst maken ze het voor mensen mogelijk om in gesprek te gaan met de eigen arts of andere zorgverlener: eenvoudig en veilig. BeterDichtbij wordt al actief ingezet door twaalf ziekenhuizen en meerdere huisartsenorganisaties in Nederland. 

Wat is er mogelijk met BeterDichtbij?

  • Direct in contact met de eigen arts
  • Makkelijk foto’s en bestanden uitwisselen 
  • Onderzoeksuitslagen ontvangen en bekijken
  • Betrouwbare informatie over gezondheid en ziekte nalezen
  • Veilig inloggen met eigen pincode

Lees meer op BeterDichtbij

 


Beweging.tv

Thuis bewegen of ontspannen wanneer jou dat uitkomt. Maak je eigen oefenprogramma, of vraag hulp. Beweeg.tv biedt honderden films om fitter, leniger, sterker, meer ontspannen, vrolijker, stabieler en gezond oud te worden. Leer nieuwe bewegingen of zorg voor compensatie bij veel zittend werk. Laat Beweeg.tv jou helpen om goed voor jezelf te zorgen.

Fysiotherapeut: "Ik heb hiervoor gekozen omdat ik merkte dat patiënten vaak slordig met hun oefeningen omgingen; ze vergaten of verkeerd uitvoerden. Door gebruik te maken van film kunnen mensen precies horen/zien hoe een oefening moet worden uitgevoerd. Ook kan ik meerdere oefeningen tegelijk meegeven (programma). Tenslotte kunnen mijn cliënten de website gebruiken om hun leefstijl te bevorderen, ook op langere termijn. Voordeel is dat ik geen krabbels met oefeningen meer hoef te maken, dat ik in de praktijk minder tijd kwijt ben aan uitleggen en voordoen en dat ik door het gebruik van meerdere oefeningen tegelijk veel beter invloed kan uitoefenen op de motoriek. Verder is het soms prettig dat ik mensen kan monitoren; dat ik zie of en welke oefeningen men heeft gedaan. Ook de vragenlijsten bieden veel gemak. Mensen kunnen het thuis op hun gemak invullen; de beantwoorde vragenlijsten verschijnen in mijn mailbox. De patiënt weet precies wat er wordt verwacht en begrijpt dat er ook buiten de praktijk van de hulpverlener gewerkt moet worden aan herstel. Zowel de adherence (meewerken aan behandeling) als de compliance (zelf blijven werken aan herstel), nemen toe."

 Lees meer op Beweging.tv

 


Keuzehulp anticonceptie

De keuzehulp anticonceptie is een informatieve website die bedoeld is om vrouwen te informeren over beschikbare anticonceptiemethoden. De website bestaat uit twee onderdelen: een keuzehulp in de vorm van een vragenlijst, en informatieve webpagina’s over anticonceptie. De vragenlijst is bedoeld om vrouwen te begeleiden in het maken van een keuze betreffende anticonceptie wanneer zij niet weten welke methode ze willen gebruiken. Het is niet de bedoeling dat deze website een consult met de huisarts vervangt, maar dat je meer geïnformeerd de spreekkamer binnenloopt.

Lees meer op Keuzehulp Anticonceptie

 


The Work van Byron Katie  

The Work van Byron Katie is een manier om de gedachten die al het lijden in de wereld veroorzaken op te sporen en te onderzoeken. Het is een manier om vrede in jezelf en met de wereld te vinden. Iedereen met een open geest kan The Work doen.

Psycholoog: "In één of twee sessies leidde ik de cliënt in in de methodiek. Ik legde hen de in de methode gebruikte formulieren uit en deed ze een keer samen met hen. Ik verwees hen naar de website en een basisboek. Achteraf fungeerde ik altijd als vraagbaak en als vinger aan de pols. Bovendien is er ook nog een The Work app. Zodoende kunnen cliënten met een smartphone de methode overal toepassen. Op die manier heb ik menig cliënt(e)  kunnen aanzetten tot zelfwerkzaamheid en stabilisatie. Zodoende kreeg ik als traumatherapeut extra ruimte in de sessies om te kunnen werken aan fundamentele trauma's. Voor mij is dit een perfecte combinatie geweest." 

Lees meer op TheWork