Farmacogenetica steeds vaker ingezet in eerste lijn

Onlangs hebben ruim 42 aanwezigen, waaronder 10 huisartsen en 28 apothekers, kennisgenomen van de ins and outs van farmacogenetica tijdens een minisymposium. Onder voorzitterschap van Hana Softic deelden zes sprekers hun kennis met de aanwezigen, duidelijk is geworden dat het aantal testen een sterke groei doormaakt.

In 2019 is van de 20.000 testaanvragen in het Erasmus MC 20% afkomstig van de huisartsen en 10% van de apotheken. Personalized Medicine biedt dus steeds vaker een oplossing voor patiënten die gedurende een lange periode te maken hebben met ernstige bijwerkingen of onvoldoende werking van de medicatie. Uit SFK-cijfers tot november 2019 blijkt, dat bij 192.000 eerste uitgiftes de dosering wordt aangepast of andere medicatie wordt voorgeschreven.

De pilot farmacogenetica van het FBA bevindt zich nu nog in een testfase met vijf apotheken. Op korte termijn gaat het bestuur zich buigen over hoe het organiseren van de farmacogenetica testen, in samenwerking met huisartsen, op een toegankelijke wijze kan worden vormgeven. 

Het Minisymposium Farmacogenetica werd georgansieerd door het FBA in samenwerking met Elaa.