45 huisartsen, praktijkondersteuners en assistentes op wijksafari in de Pijp, De Banne en Osdorp

“Waarom heb ik dit niet eerder geweten?” zei een van de huisartsen achteraf, “er is echt een wereld voor me open gegaan”.

160623 wijksafari foto 4

In de Pijp (Zuid), De Banne (Noord) en Osdorp (Nieuw West) stapten ruim 45 huisartsen, praktijkondersteuners en assistentes op de fiets om het sociaal maatschappelijke aanbod in hun buurt (beter) te leren kennen. 

Zij hebben aan den lijve ondervonden wat er allemaal gebeurt in de Huizen van de Wijk en op ál die plekken waar welzijns- én informeel aanbod er voor moet zorgen dat bewoners actief(ver) worden en (meer) gaan participeren.

“Ik heb regelmatig bij patiënten het gevoel dat ik eigenlijk meer voor hem of haar wil doen, maar vind het vaak lastig om in te schatten waar ik het beste naar kan doorverwijzen. Door het ontmoeten van de professionals en vrijwilligers is de drempel om te verwijzen vele malen lager. Ik had van de meeste dingen wel een globaal beeld, maar geen idee van de enorme diversiteit en professionaliteit van het aanbod. Dit werkt vele malen beter dan een folder.” aldus een van de praktijkondersteuners.

160623 wijksafari foto 3Huisartsenpraktijken worden er steeds meer mee geconfronteerd: patiënten die, al dan niet bewust, ook hun niet-medische vragen bij de huisarts neerleggen. Steeds meer zorg wordt dichter bij de bewoner, in de buurt, georganiseerd met de huisarts als spil in de eerstelijnszorg. Door de veranderingen en de bezuinigingen in de zorg is er een toename van mensen met complexe problematiek die de huisartsenpraktijk frequent bezoeken. 

Maar waar kun je bijvoorbeeld je patiënten met schuldenproblematiek, eenzaamheid en/of weinig zelfredzaamheid naar toe verwijzen? En wat voor vrijwilligers staan er klaar voor jouw patiënten? En bij wie komt je patiënt dan terecht? 

De kwartiermakers van de gemeente Amsterdam en de regioadviseurs van 1ste Lijn Amsterdam organiseerden samen de wijksafari’s voor de medewerkers van huisartsenpraktijken, gefinancierd door het AOF en de gemeente Amsterdam.

160623 wijksafari foto 9De fietstocht ging langs het Huis van de Wijk, ontmoetingscentra, vrijwilligersorganisaties, maatschappelijk werk en organisaties voor specifieke groepen zoals ggz cliënten of migranten. Door korte enthousiaste presentaties en persoonlijke kennismakingen kregen deelnemers in relatief weinig tijd een goed beeld van het sociaal maatschappelijke aanbod voor hun patiënten. 

Alle 45 deelnemers gingen geïnspireerd naar huis. De huisartsen hebben ervaren aan welke activiteiten hun patiënten kunnen deelnemen, op welke manieren zij actiever kunnen worden en uitgedaagd om meer te participeren. 

Een deelnemende huisarts werkzaam in gezondheidscentrum de Banne Buiksloot beschrijft de zorgelijke situatie van de wijk. “Er wonen hier veel niet-westerse allochtonen (49%), er is een hoge zorgvraag met relatief veel medische en psychosociale problemen. Hierdoor ligt de werkdruk erg hoog voor alle medewerkers in de huisartsenpraktijk. Hier willen we als team graag samen wat aan doen. Hieruit is het idee Wijksafari ontstaan in navolging op Slotervaart. Door te verbinden hopen we onder andere de werkdruk te verlagen. Wij hebben er bewust voor gekozen om de wijksafari ’s middags te organiseren zodat het hele team mee kon. Verbinding met de buurt heeft plaats gevonden, nu willen we gaan verbeteren en versterken”.  

Een greep uit de geleerde lessen tijdens de wijksafari: 

  • Alles over Team ED in de Pijp: ”Ja, die huisartsen zitten al na 10 minuten op hun klokkie te kijken, wij hebben tenminste tijd voor die bewoners met als z’n problemen”, aldus een van de medewerkers van Team ED.
  • Het Kabouter Huis in Noord weet alles over kinderen met een achterstand, behandelingsmogelijkheden en opvoedkundige hulp;
  • De Zina Vrouwen in Osdorp bieden trainingen voor migranten vrouwen met lichamelijke en emotionele klachten;
  • Er veel meer aanbod is in de verschillende Huizen van de Wijk dan gedacht;
  • Er is in Noord hulp voor patiënten die slecht ter been zijn - een elektrische auto is (de Banne Hopper!) die mensen voor 1 euro naar de supermarkt brengt en voor 1,50 weer terug;
  • Er zijn verwijsmogelijkheden voor vrouwen die geen of nauwelijks Nederlands spreken - een hele warme plek in ontmoetingscentrum de Bolder;
  • De welzijnscoach en Welzijn op Recept zijn mooie verbindende (f)actoren richting het informele en welzijnsdomein. 

 

TERUG  

Deel dit bericht