Positieve gezondheid in Almere kan bewoners versterken

Zoals alle grote steden heeft ook Almere te maken met veel bewoners met financiële problemen. En misschien nog wel meer dan andere steden. Want Almere kent met zo’n 2400 (!) ouders naar rato de meeste gedupeerden van de toeslagenaffaire.

Carin van MiddelkoopOok het feit dat reeds in 2020 in Almere het project ‘Financiën in de spreekkamer’ is opgezet, toont de noodzaak van aandacht voor financiële problematiek wel aan. “De patiënten worden door de poster en animatie gestimuleerd om dit te bespreken. Want vaak schamen ze zich er toch voor”, stelt Carin van Middelkoop, manager ReHA (Regio-organisatie Huisartsen Almere). “Het doel is dat huisartsen kunnen bijdragen aan de signalering van de schuldenproblematiek en kunnen doorverwijzen naar het juiste ‘loket’. Er is een toolkit beschikbaar, waaronder een praatplaat, als hulpmiddel om de problematiek aan te kaarten.”

 

Inzet van wijkteams

Jolien HoekJolien Hoek, algemeen manager Wijkteams vult haar aan: “Financiële problemen vormen (met relaties en huisvesting) de top drie van vragen van Almeerders bij de wijkteams.” Ze benadrukt: “Wijkteams spelen een belangrijke rol in het informeren van bewoners over allerlei lokale voorzieningen in Almere, zoals bijzondere bijstand, energietoeslag, kadokaartenproject, Jeugdfonds Sport en Cultuur, Sinterklaaspakhuis en dergelijke. Wijkteams organiseren ook administratieve spreekuren waar bewoners vragen kunnen stellen op administratief en financieel gebied. Beroepskrachten en vrijwilligers kunnen hen verder helpen. Sinds kort zit er ook iemand bij die alles weet over de energietoeslag.”

 

Samenwerkingsagenda

Ook op de samenwerkingsagenda van de gemeente Almere is er aandacht voor financiële problematiek. Carin: “Deze agenda kent vier thema’s: schulden in de huisartsenpraktijk, afstemming huisartsenpraktijken/sociaal domein, POH-GGZ Jeugd en Rookvrije Generatie. Dat laatste gaat van de agenda af en daarvoor komt Welzijn op Recept in de plaats en ook dat heeft natuurlijk raakvlakken met financiën. Een aantal gezondheidscentra werkt al met Welzijn op Recept en dat wordt dus verder uitgebreid. Een goede ontwikkeling, want dat concept versterkt de samenwerking tussen het medisch en het sociaal domein.”

 

Verbinding medisch en sociaal domein

Beide dames erkennen dat die versterking noodzakelijk is. “Ook al werken we vanuit dezelfde doelstelling, het medisch en sociaal domein zijn verschillende werelden. Goede onderlinge samenwerking is noodzakelijk, elkaar kennen, begrip hebben voor elkaars werkwijze, en inzicht in de expertise.” Om dat te bereiken, zijn er ‘Droomsessies’ gehouden in twee wijken voor medewerkers van het sociaal team en het gezondheidscentrum. Daarin staat het concept Positieve Gezondheid centraal. “Positieve Gezondheid is de paraplu waaronder je ook niet-medische knelpunten goed bespreekbaar kunt maken tijdens een consult”, licht Carin toe.

 

Positieve Gezondheid

Positieve Gezondheid staat in Almere inmiddels hoog op de agenda. Zo is dit jaar het initiatief Positief Gezond Almere gestart, waar veel zorg- en welzijnsorganisaties bij betrokken zijn. Carin: “Dat concept willen we gezamenlijk verder brengen, met ondersteuning van Elaa.” Carin vertelt dat ook de Provincie aandacht heeft voor Positieve Gezondheid en geld beschikbaar stelt voor scholing daarin. Een goede zaak, reageert Jolien. “Positieve Gezondheid is echt een kans voor een betere verbinding tussen het medisch en sociaal domein. Het is een beweging die niet meer te stoppen is, gelukkig maar, want sámen brengt ons, maar vooral de bewoners van Almere verder!”

 

Voordeel voor huisartsen

Huisarts Raoul Kelner is een van de deelnemers aan de Droomsessie. Hij roept zijn collega-huisartsen op om het concept Positieve Gezondheid te omarmen. “Dankzij de veel bredere blik is het een uitstekende tool om patiënten met vage klachten goed van dienst te kunnen zijn. Het komt er niet bovenop, maar kan juist werk schelen. Daarbij: als het medisch en het sociaal domein op dezelfde manier werken, kun je beter op elkaar aansluiten.” Hij wijst op de preventieve werking voor jongeren. “Zij moeten voldoen aan veel eisen. Met Positieve Gezondheid kun je hen leren hoe ze in balans kunnen blijven. Daarom ben ik blij dat deze benadering ook op scholen in Almere wordt geïntroduceerd. Dan is het plaatje rond en is er sprake van een preventieve werking zonder extra inzet van ons huisartsen.”

 

Sociale armoede

Laura van HemertLaura van Hemert, wijkwerker en welzijnscoach Welzijn op Recept, heeft eveneens deelgenomen aan een Droomsessie. “Goed om op deze wijze de verbinding tussen de zorgverleners en het wijkteam weer te verstevigen”, zegt ze, “dat leidt tot de intentie om intensiever samen op te trekken. We weten elkaar wel te vinden, maar in de dagelijkse praktijk is dat niet altijd mogelijk.” Het begrip ‘armoede’ omvat voor haar meer dan alleen financiële tekorten. “Het gaat ook om sociale armoede. Er zijn veel mensen die niet kunnen meedoen in de samenleving, die in een isolement leven. Die verbinding tussen zorg en welzijn is zo belangrijk voor deze groep. Sociale armoede leidt vaak tot psychische en lichamelijke klachten. Gezondheidscentra signaleren dat, wij kijken vanuit het sociaal domein hoe we die mensen weer kunnen laten aansluiten bij de maatschappij. Zo is de cirkel rond.”

 

Rol Elaa

In 2023 wil Elaa vol inzetten op het verder brengen van initiatieven Positieve Gezondheid. Daarnaast is het de bedoeling dat Elaa samen met de ReHa en welzijnsorganisatie De Schoor Welzijn Op Recept op meer plekken in Almere gaat implementeren, mits de gemeente de subsidieaanvraag honoreert die is ingediend.

 

Webpagina 'Hulp bij rondkomen'

Op de website van de gemeente Almere staat de pagina Hulp bij rondkomen. Op deze pagina staat een overzicht van alle regelingen.