Financiën in de spreekkamer

Donderdag 12 november organiseerde Elaa het webinar ‘Financiën in de spreekkamer’. De belangrijkste boodschap was het belang voor medische professionals om dóór te vragen naar eventuele financiële zorgen of schulden als oorzaak van stress gerelateerde klachten.

De bijeenkomst zou oorspronkelijk live plaats vinden maar vanwege de corona maatregelen is toch gekozen voor een digitale versie. Dat dit ook voordelen met zich mee bracht zagen we al in de voorbereiding: 172 deelnemers uit alle windstreken meldden zich aan. Veel huisartsen en POH’s maar ook gemeente ambtenaren, (beleids)adviseurs en professionals uit de schuldhulpverlening namen deel.

Dat de opname (geheel corona proof) plaatsvond in een studio, maakte dat de deelnemers nu eens niet het inmiddels bekende Zoom of MS Teams beeld zagen maar het gevoel hadden van een echte talkshow waarin voorzitter Nadja Jungmann met gasten in gesprek ging. Een van die gasten was Farley van Heijdoorn, die zelf ooit veel schulden had en daarnaast veel last had van fysieke en psychische klachten. Het verband tussen zijn klachten en de geldproblemen werd niet gelegd waardoor hij lang bleef rondlopen met zijn schulden. Nu helpt Farley zelf, als trajectbegeleider, anderen met hun geldzorgen.

Huisarts Rebecca Houtman vertelde in een van de deelsessies haar ervaringen over werken volgens de principes van Krachtige Basiszorg en hoe zij met behulp van het vier domeinen model  juist wél snel het verband kan leggen tussen medische klachten en een oorzaak die op sociaal gebied, bijvoorbeeld geldzorgen, ligt.

In de andere deelsessie werd ingegaan op de werkwijze die is ontwikkeld in Almere waar vier gezondheidscentra, ondanks een pauze door de coronacrisis, drie maanden een interventiepakket hebben uitgetest dat is ontwikkeld door de Hogeschool Utrecht. Onze adviseur Anne Annegarn was een van de projectleiders van dit project, in opdracht van de Zorgroep Almere. Anne interviewde in de deelsessie huisarts Fraukje van Leuven, en maatwerker (schuldstabilisatie) Kim Sannes, die aan de hand van een casus vertelden over hun samenwerking binnen het project.

Tijdens de evaluatie bleek dit webinar voor velen een eye-opener, dat vragen naar de sociale context ook voor medische professionals van belang is.

De materialen uit het interventiepakket dat is ontwikkeld binnen het project ‘Financien in de spreekkamer’ zijn te downloaden van de website van de Hogeschool Utrecht. Er is ook een gratis e-learning die in gaat op de doorwerking van financiële problemen op gezondheid en waar vaardigheden geleerd worden om dit te bespreken en adequaat door te verwijzen.

 

Meer weten? Bel of mail met

Gerelateerd nieuws

De wijkgerichte brede aanpak W in de Wijk (voorheen GGZ in de wijk) zorgt ervoor dat mensen met...

Door de wachtlijsten in de gespecialiseerde zorg ontstaat er een stuwmeer in de eerstelijnszorg....

Er is een nieuwe voorziening in Amsterdam, waar mensen met psychische klachten terecht kunnen in...

Via Welzijn op Recept kunnen huisartsen Amsterdammers met psychosociale problemen verwijzen naar...

De gemeente Amsterdam vindt het belang van vroeg begonnen, veel gewonnen groot. Nu ook de 1001...