Welzijn op Recept in Tussen de Vaarten Almere, de resultaten

Sinds april 2018 hebben huisartsen en POH’s in gezondheidscentrum Castrovalva, in de wijk Tussen de Vaarten in Almere, de mogelijkheid om Welzijn op Recept als pilot in te zetten voor hun patiënten. De periode april-december 2018 startte dit als pilot. Deze pilot is, wegens groot succes, in januari overgegaan in regulier beleid. Maar deze maand heeft welzijnscoach Sanne van der Velde een rapportage opgeleverd waarin ook de effecten zichtbaar zijn, zowel in hoe deelnemers zich voelen als hoe vaak ze bij de huisarts komen.

In deze pilotperiode zijn er 26 verwijzingen gemaakt door huisartsen voor Welzijn op Recept. 20 hiervan konden daadwerkelijk deelnemen aan het project. De overige 6 aanmeldingen waren of voor andere wijken, of had zwaardere problematiek waardoor is doorgezet naar de wijkteams. Van de 26 aanmeldingen in 2018 zijn er na driekwart jaar nog 12 actief. 8 hiervan zijn blijvend geactiveerd en nemen wekelijks deel aan activiteiten. 4 deelnemers hebben tijdens het project verschillende arrangementen geprobeerd maar konden door bijvoorbeeld gezondheidsproblemen dit nu niet afmaken. Deze deelnemers staan er open voor dat er op een later moment weer contact kan worden opgenomen.

De meest voorkomende psychosociale klachten bij verwijzing waren

  • Vereenzaming
  • Passiviteit
  • Vermoeidheid
  • Burn-out klachten
  • Somberheid/ depressiviteit
  • Afsluiting van deelname aan maatschappelijk leven
  • Problemen met participatie/re-integratie
  • Vol hoofd door verschillende problemen

De effecten
Aan deelnemers is op twee momenten gevraagd een scoringsformulier in te vullen, de zogenaamde geluksmeting: aan het begin van het traject en ongeveer drie maanden later. Na inzet van welzijn blijkt bij iedere deelnemer een verandering plaats te vinden, die op deze manier, ook voor de deelnemer zelf, inzichtelijk wordt gemaakt; de een voelt zich gelukkiger, de ander ziet meer mensen en nog een ander voelt zich minder eenzaam. 

2019 05 07 grafiek hoe gelukkig voel jij je 

Ook op de frequentie van consulten bij de huisarts zagen we effect. De meeste deelnemers kwamen minder vaak bij de huisarts nadat ze een passende activiteit gevonden hadden. Ter illustratie het aantal consulten van vijf deelnemers, vóór en ná Welzijn op Recept.

2019 05 07 grafiek aantal keer consult ha poh

 

Mooie resultaten die motiveren om verder te gaan en te werken aan uitbreiding van Welzijn op recept in Almere! De eerste uitbreiding zal zijn in Almere Waterwijk waar vanaf juni verwezen zal kunnen worden naar Welzijn op Recept. Per mei 2019 zijn de welzijnscoaches voor Almere: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Klik hier om meer te lezen over Welzijn op Recept in Almere.