Amsterdamse handreiking Rechterlijke Machtiging geëvalueerd en opnieuw vastgesteld

Als eerstelijns zorgprofessional kun je te maken krijgen met de Wet zorg en dwang (Wzd), bijvoorbeeld wanneer iemand met een diagnose dementie een gevaar is voor zichzelf of de omgeving. Het is daarom goed om de belangrijkste principes uit de Wzd te kennen én te weten wat te doen wanneer de Wzd van toepassing is. Daarrom heeft Elaa vorig jaar, samen met andere partijen, een stedelijke handreiking procedure Rechterlijke Machtiging (RM) ontwikkeld. De handreiking geeft een zorgnetwerk (casemanager dementie, WLZ-verpleegkundige, specialist ouderengeneeskunde, huisarts) handvatten voorafgaand, tijdens en ná een procedure RM. Door samen te werken in een netwerk rondom de persoon met dementie, kan een RM zorgvuldig worden voorbereid en soms zelfs worden afgewend. 

 

Aanpassingen n.a.v. de evaluatie van de handreiking

Deze handreiking is afgelopen periode uitgebreid geëvalueerd met alle partijen en opnieuw vastgesteld. In de nieuwe versie van de handreiking is meer aandacht voor het onderwerp ‘verwachte agressie bij een zitting en/of opname’, wordt de WLZ-verpleegkundige bij een VPT genoemd, en wordt ook al de nieuwe naam voor het Aanmeldportaal benoemd: Verwijspunt 020. Verder heeft de Rechtbank in de evaluatie aangegeven dat de (betrokken) huisarts tijdens de RM-zitting alleen mobiel bereikbaar hoeft te zijn als daartoe een verzoek is gedaan vanuit de rechtbank (dus niet meer standaard).

 

Continu in ontwikkeling

De handreiking blijft een document wat continu in ontwikkeling zal blijven, gezien alle ontwikkelingen landelijk en in Amsterdam. Via onze nieuwsbrieven en andere kanalen houden we iedereen zo goed mogelijk op de hoogte.


Download

Wet Zorg en dwang | Stedelijke handreiking Procedure Rechterlijke Machtiging (RM)

 

Meer weten? Bel of mail met