Zorg: Herstel zorgketen dementie
Ruim twee jaar geleden kregen ketenregisseurs de opdracht van Zilveren Kruis om de dementieketens in de stadsdelen te herstellen. Nu mensen met dementie steeds langer thuis wonen, en de zorg en ondersteuning door personeelstekorten knelt, is het inrichten van een ‘keten’ eigenlijk niet meer passend.
We willen ons in Amsterdam meer richten op domein overstijgende samenwerking tussen zorg en welzijn en sociale basis. Daarom hebben we het anno 2022 niet meer over het herstellen van de zorgketen dementie, maar over het organiseren van domein overstijgende netwerken dementie.
De ketenregisseurs (ook wel netwerkcoördinatoren dementie genoemd), zijn voor het onderdeel ‘zorg’ onder andere verantwoordelijk voor de aanmeldprocedure casemanagers dementie (beheer meldpunt dementie in het stadsdeel), het inrichten van een zorgpad dementie en bevordering netwerksamenwerking. De netwerkcoördinatoren dementie ontmoeten elkaar regelmatig om kennis en ervaringen uit te wisselen.
Welzijn: Opzetten van welzijnsnetwerken dementie in de stadsdelen
De stadsdelen in Amsterdam kregen de opdracht vanuit de stad om, naast een zorgketen dementie, het welzijnsnetwerk dementie in hun stadsdeel te versterken. Zij kijken hoe de sociale basis mensen met dementie en hun naasten kan ondersteunen, bijvoorbeeld door het organiseren van voorlichtingen (ook voor mensen met migratieachtergrond), inzet op preventie, lotgenotengroepen en de inzet van sleutelpersonen dementie voor ouderen met migrantenafkomst.
Per stadsdeel is er een accounthouder dementie die deze welzijnsnetwerken dementie aan het opzetten zijn. Ook de accounthouders van de verschillende stadsdelen ontmoeten elkaar regelmatig om ervaringen uit te wisselen.
Samenwerking zorg en welzijn (op verschillende niveaus)
We weten allemaal, zorg en welzijn moeten meer samenwerken om de vraag aan te kunnen. Er zijn echter verschillende niveaus van samenwerking(netwerken) bij de organisatie van zorg en ondersteuning van dementie:
- Op cliënt of patiëntniveau: een multidisciplinair netwerk rondom een patiënt. Bijvoorbeeld een POH-Ouderen, buurtteammedewerker, wijkverpleegkundige, casemanager dementie die de zorg en ondersteuning rondom een patiënt moeten afstemmen, samen met de patiënt en naasten, maar ook buren of andere mensen uit het sociale netwerk.
- Op wijkniveau: wijkgericht netwerk ouderenzorg. Dit zijn professionals die samenwerken rondom kwetsbare ouderen (met dementie) in dezelfde wijk, en elkaar regelmatig tegen kunnen komen in de dagelijkse praktijk, zoals huisarts, POH-Ouderen, wijkverpleegkundige, SO in de wijk, casemanager dementie, fysiotherapeut, buurtmedewerkers, welzijnscoach, diëtiste, etc. Zij overleggen structureel in een (groot) MDO of Hometeam.
Voor vragen hierover mail met Sabina Mak, senior adviseur bij Elaa.
- Op stadsdeelniveau: expertisenetwerk dementie. In het Expertisenetwerk Dementie komen een afvaardiging professionals uit het welzijnsnetwerk dementie en zorgnetwerk dementie uit het stadsdeel een aantal keer per jaar samen. Vertegenwoordigers van vrijwilligersorganisaties en het informele netwerk kunnen hier ook aan deelnemen. Deelnemers van het expertisenetwerk ontmoeten elkaar om kennis uit te wisselen en eventueel projecten op te pakken om de zorg en ondersteuning in hun stadsdeel te verbeteren.
- Op stedelijk niveau: een stedelijk kernteam dementie met daarin vertegenwoordigers van partners in de ondersteuning van mensen met dementie. Doel is om overzicht te houden op de uitvoering van de opgaven in de stad en stadsdelen met als doel een samenhang in de ondersteuning van mensen met dementie in bijvoorbeeld structuur, communicatie en kennis. Het is ook een plek waar knelpunten in de zorg en ondersteuning voor mensen met dementie kunnen worden geagendeerd. Het kernteam komt bij elkaar onder regie van de afdeling Zorg van de gemeente Amsterdam.
Voor vragen hierover mail met Marijke Wigboldus, beleidadviseur bij gemeente Amsterdam en voorzitter van het stedelijk kernteam dementie.
Het vormen van deze samenwerkingsnetwerken dementie is in Amsterdam nog in ontwikkeling. Sommige netwerken lopen al volop en daar gaat het goed en ziet men de voordelen van de samenwerking. We proberen zoveel mogelijk van elkaar te leren, wat hierin goed werkt.
Kortom, wordt vervolg!