Iedere Amsterdamse huisarts heeft één ingang naar het Ouder- en Kindteam

Na afsluiting van de pilot in 2017 hebben alle Ouder- en Kindteams het eerste half jaar van 2018 ingezet op het persoonlijk kennis maken van de vaste contactpersonen van de Ouder- en Kindteams met ‘hun’ huisartsen in de wijk. Aan het begin van het jaar hebben we een ‘startfoto’ gemaakt van de mate van samenwerking tussen iedere huisartsenpraktijk en het Ouder- en Kindteam in zijn/haar werkgebied. We hopen dat dit beeld er eind 2018 anders uitziet, dat wil zeggen dat er (nog) meer samenwerking op gang gekomen is.

Weet je niet wie jouw contactpersoon is voor het Ouder- en Kindteam? Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. dan je naam en praktijkadres naar Karin Visser. Zij kan je in contact brengen.

Opbrengst uit de pilot 'Ouder- en Kindteam verbinden met huisartsen'

Huisartsen die binnen de pilot geprofiteerd hebben van de extra ruimte die de Ouder- en Kindteams kregen om de samenwerking met de huisartsen te intensiveren zijn hier heel tevreden over. Ze geven aan dat ze vooral het meedenken, verhelderen van vragen en ontsluiten van de sociale kaart voor jeugd erg waarderen in de samenwerking met het Ouder- en Kindteam. Quotes van huisartsen die we vroegen wat de samenwerking hen oplevert zijn bijvoorbeeld:

  • “Mijn gevoel van gezamenlijkheid is gegroeid en het voelt minder eenzaam om te dokteren aan complexe gezinssituaties”
  • “Gezinnen in mijn praktijk krijgen nu sneller en makkelijker professionele hulp”
  • “Nu hoef ik mijzelf niet meer te oriënteren op alle mogelijkheden van hulpverlening voor jongeren”
  • “De persoonlijke aanmelding bij een mij goed bekende professional geeft gezinnen vertrouwen in de verwijzing”

Succesfactor is de vaste contactpersoon

Iedere huisarts heeft een vaste ingang bij het Ouder- en Kindteam, vaak in de vorm van een ouder- en kindadviseur en soms ook een jeugdpsycholoog. Waar het contact met deze contactpersonen goed is, de lijnen kort zijn en snel geschakeld kan worden in het maken van beleid, zijn huisartsen erg enthousiast over deze samenwerking. Zodra er een wisseling is in contactpersonen zien we echter vaak dat het contact minder wordt. Nieuwe contactpersonen moeten samen met hun huisarts weer even investeren in de samenwerking.

Dus huisartsen…

  • Ken je contactpersonen; instrueer je assistente een afspraak te maken voor kennismaking, liefst met het hele huisartsenteam, als dat er nog niet van gekomen is.
  • Wat het Ouder- en Kindteam allemaal te bieden heeft aan expertise kan ook uitgebreider aan de orde komen in een bijeenkomst met bijvoorbeeld de wijkgroep of de hagro, waarbij medewerkers van het Ouder- en Kindteam ook aanwezig zijn. Elaa organiseert en begeleidt deze bijeenkomsten desgewenst gratis.

 

Meer weten? Bel of mail met

Gerelateerd nieuws