Huiselijk geweld en kindermishandeling in coronatijd – wat te doen?

Nu de lockdownmaatregelen langer voortduren nemen ook zorgen over spanningen en geweld in huis toe. Veel zorg- en veiligheidspartners zien een toename in ernst van de casuïstiek. Maar juist nu er veel minder sociale controle is, en minder laagdrempelige voorzieningen open zijn, is het zicht op potentiele slachtoffers van huiselijk geweld en kindermishandeling minder goed. Maak jij je zorgen over patiënten? Wijs ze dan op de mogelijkheden van Veilig Thuis en/of de Ouder- en Kindteams.

 

Veilig Thuis Amsterdam Amstelland

Veilig Thuis Amsterdam Amstelland is voor iedereen 24/7 bereikbaar en beschikbaar voor advies en ondersteuning en voor het melden van huiselijk geweld en kindermishandeling. Ook voor (zorg)professionals staan ze klaar als er zorgen, vragen of vermoedens zijn over de veiligheid van een patiënt.

Veilig Thuis denkt met je mee over vermoedens van onveiligheid en geven advies wat je als (zorg)professional kan doen om deze vermoedens helderder te krijgen, over het gesprek aangaan met jouw patiënt, en voor het doen van een melding.

Veilig Thuis is 24/7 telefonisch te bereiken via:

  • 0800 2000
  • 020 798 3798 - voor zorgprofessionals

Tijdens kantoortijden kan iedereen ook via de chat anoniem contact opnemen met Veilig Thuis. 

Zolang de avondklok van kracht is, is de chat opengesteld tot 22.00 uur. Slachtoffers, omstanders en plegers van huiselijk geweld en kindermishandeling kunnen tijdens werkdagen van 09.00 uur tot 22.00 uur direct chatten met een medewerker van Veilig Thuis. Er geldt voor mensen in een onveilige thuissituatie ook een uitzondering op de avondklok. Zij mogen altijd het huis verlaten en krijgen geen boete als zij na 21.00 uur op straat zijn.

Meer informatie staat op: 020veiligthuis.nl

Gerelateerd nieuws

De gemeente Amsterdam vindt het belang van vroeg begonnen, veel gewonnen groot. Nu ook de 1001...