Coöperatie Zuid een van de proeftuinen van het project Beter Oud in Amsterdam

Geïntegreerde ouderenzorg is al langere tijd de kern van het werk bij de coöperatie Zuid in Amsterdam. De coöperatie Huisartsen Amsterdam Groot-Zuid (CHAGZ) is in 2007 opgericht en bestaat uit 31 huisartsenpraktijken en heeft maar liefst 17 POH Ouderen in de praktijken.

De kern van de aanpak is geïntegreerde ouderenzorg, waarbij een praktijkondersteuner ouderen (POH) de kwetsbare ouderen in de praktijk, samen met de huisarts, in kaart brengt, deze bezoekt en volgt. En dat doet zij niet alleen, om de kwetsbare ouderen heen is een multidisciplinair overleg met alle betrokken professionals zorg en welzijn gevormd. 

Het was dan ook vanzelfsprekend dat de Coöperatie Zuid meedeed als een van de proeftuinen aan het project Beter Oud in Amsterdam. Het project Beter Oud gefinancierd door ZonMW en de regiotafel Amsterdam loopt eind dit jaar af. De gestructureerde aanpak werkt, dat blijkt uit onderzoek van het VUmc. De proeftuinen en daarvoor de CHAGZ zijn onderzocht door prof. dr. Hein van Hout. De resultaten worden beschreven in het blog dat Yvonne la Grouw heeft gemaakt. Concrete producten die het project nu al heeft opgeleverd zijn: een handreiking voor de eerstelijn en een poster gemaakt door de ouderen zelf. 

De grootste uitdaging is het vasthouden van deze ambitie en door blijven bouwen op de succesvolle ingezette weg. Daarvoor hebben de gezondheidscentra en de zorggroepen in Amsterdam de handen ineen geslagen en een propositie ouderenzorg neergelegd bij Zilveren Kruis. Deze propositie beschrijft hoe de POH Ouderen ook  in de toekomst structureel gefinancierd kan worden.

Voor meer informatie neem contact op met:

  • Bernard Prins, huisarts Gelderlandplein
    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
  • Wim van de Pas, manager Coöperatie Huisartsen Amsterdam Zuid
    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Gerelateerd nieuws