"Daar wil ik nooit meer naar toe" Op huisbezoek samen met de specialist ouderengeneeskunde

Door de groei van het aantal thuiswonende ouderen met complexe problemen, zullen huisartsen vaker een beroep willen doen op de expertise van een specialist ouderengeneeskunde. Helaas is de weg naar een specialist ouderengeneeskunde (SO), die werkzaam is in de eerste lijn, niet voor iedere huisarts even eenvoudig. Daarom heeft de Amsterdamse Huisartsen alliantie (AHa) aan Elaa gevraagd een nieuwe impuls te geven aan het ‘Amsterdamse netwerk SO’s in de eerste lijn’. Een belangrijk eerste doel van dit netwerk is een passende indeling en koppeling van de huisartsenvoorzieningen en specialisten ouderengeneeskunde per gebied.

Als trekker van het netwerk vind ik het belangrijk om het werk in de praktijk te zien. Afgelopen december liep ik daarom een dagje mee met Karel Brühl (Family Supporters), specialist ouderengeneeskunde in de eerste lijn. 
   

       
   

Het is donderdagochtend iets over elf uur. Met een grote kop thee in mijn handen zit ik in een keurig ingericht huis met uitzicht op de Sloterplas. Zo op het eerste gezicht woont hier een hele nette dame die zich prima redt. De krant ligt op tafel en daarnaast een stapel boeken met titels die ik ook nog op mijn verlanglijstje heb staan. Toch zijn we hier niet voor niets. De mevrouw die we bezoeken, 88 jaar en alleenstaand, zit in haar pyjama op de bank tegenover mij. Ze lag nog in bed toen we aanbelden. Haar nicht wist dat we kwamen en liet ons binnen.

Uit de overdracht van haar huisarts weten we dat mevrouw het afgelopen jaar hard achteruit gaat. Van de zomer ging het mis en door een val belandt mevrouw in het ziekenhuis met een gebroken heup. Na een revalidatieperiode van een aantal maanden mag ze weer naar huis. Ze vertelt dat ze het daar verschrikkelijk vond: "Daar wil ik nooit meer naartoe". Maar terug in haar eigen omgeving, blijkt ze een stuk kwetsbaarder dan voor de opname. Dus wordt thuiszorg ingezet, haar nicht komt vaker langs en de buren stemmen onderling - via een groepsapp - af wie er elke dag even bij haar gaat kijken. Sinds een paar weken heeft ze bijna geen contact meer met de buitenwereld. Ze neemt haar telefoon niet op en de voordeur houdt ze dicht. Ook thuiszorg mag niet meer binnenkomen. Ze brengt haar dagen grotendeels door in bed.

Haar huisarts is vorige week op bezoek geweest maar komt er zelf niet uit en vraagt de specialist ouderengeneeskunde om bij haar langs te gaan. Zij en een ouderencoach nemen die ochtend de tijd om de hele situatie (fysiek, psychisch, cognitief en sociaal) in beeld te krijgen. Ze vragen aan mevrouw wat zij belangrijk vindt en graag zou willen. Ze vindt zelf dat het allemaal nog wel gaat. In de hoek van de kamer zie ik haar nicht schudden met haar hoofd. Na een gesprek van ruim een uur wil mevrouw weer naar bed. De specialist ouderengeneeskunde loopt met haar mee. Zittend op haar bed praten ze nog wat na en dan vertelt mevrouw dat het misschien toch wel tijd wordt voor meer hulp en ondersteuning. Haar nicht staat in de deuropening van de slaapkamer, hoort het gesprek en komt zichtbaar opgelucht terug de woonkamer inlopen. Ze wijst naar haar onderarm, en zegt tegen mij: "Ik krijg gewoon kippenvel, mijn tante geeft eindelijk toe dat het echt niet meer gaat". 

 
       


Vanwege privacy is de bovenstaande casus iets aangepast.
   

Beter Oud in Amsterdam

De AHa werkt aan het versterken van de organisatie en infrastructuur (O&I) van de eerstelijnszorg in de regio. Eén van de belangrijkste doelen is het verbeteren van de zorg voor kwetsbare ouderen in en vanuit de huisartsenvoorziening conform het programma Beter Oud Amsterdam. Onderdeel van het programma is het maken van samenwerkingsafspraken met een specialist ouderengeneeskunde. 

In Amsterdam zijn de specialisten ouderengeneeskunde en geriaters die werkzaam zijn in de eerste lijn helaas dun gezaaid. Samen met de AHa en het netwerk gaan we onderzoeken hoe we stedelijk en lokaal toch tot samenwerkingsafspraken kunnen komen, en welke vormen van samenwerking daarin wenselijk en realistisch zijn. Een aantal goede voorbeelden in de stad laten bijvoorbeeld zien dat je als huisartsengroep met een vaste specialist ouderengeneeskunde voor consultatie en zo nodig deelname aan een multidisciplinair overleg al een heel eind komt. In deze samenwerkingsvorm blijven huisartsen hoofdbehandelaar en leren zij door de zorg niet helemaal uit handen te geven zélf ook hoe om te gaan met bepaalde complexe situaties. 

 

Oproep

Heb jij ook een goed voorbeeld van een onderlinge samenwerking? Wil je deelnemen aan dit netwerk? Of heb je andere goede ideeën die je graag aan het netwerk wil voorleggen? Laat het mij weten!

__________

Amsterdamse Huisartsen alliantie (AHa)

De Amsterdamse Huisartsen alliantie is een samenwerkingsverband van ruim 90% van alle huisartsen in Amsterdam, Badhoevedorp, Duivendrecht en Diemen. Het verband bestaat uit tien zorggroepen, de Huisartsenkring Amsterdam, Huisartsenposten Amsterdam en Elaa (ROS). Het doel van de samenwerking is het versterken van de huisartsenzorg in de regio Amsterdam.

 

Meer weten? Bel of mail met

Gerelateerd nieuws

In opdracht van het stedelijk programma Beter Oud in Amsterdam werd op 7 september 2023 het...

Eind november organiseerde Elaa samen met stichting PaTz een inspiratiebijeenkomst voor PaTz...

Vanuit het platform wijkverpleegkundige zorg, Zorg in de Wijk en Amsterdam Vitaal & Gezond wordt...