Een time out voorziening

Er is een nieuwe voorziening in Amsterdam, waar mensen met psychische klachten terecht kunnen in de weekend-avonduren. Deze respijtvoorziening heet Het Lichthuis. Het Centrum voor  doet actieonderzoek samen met bezoekers, ervaringsdeskundigen en professionele staf. Hoe kan de voorziening het beste aansluiten bij de behoefte van cliënten? Wat werkt?  

Clubhuis De Waterheuvel is op 1 april 2020 gestart met een time out voorziening het Lichthuis voor mensen die in psychische crisis dreigen te raken. Het idee is dat dit een fijne plek is om heen te gaan als je ’s avonds in crisis komt.

Het Centrum voor Ciëntervaringen begeleidt de opzet van deze voorziening met participatief actieonderzoek. Samen leren over de werkzame elementen, en onderzoekend aanpassen zodat de voorziening een fijne plek is voor mensen in crisis.

Deze voorziening is in juni 2020 in het centrum van Amsterdam in stilte geopend, en per eind september 2020 officieel. De Waterheuvel ziet dit initiatief als een nieuwe vorm van herstelondersteuning. Ze bieden bezoekers een veilige plek op de vrijdag-, zaterdag-, en zondagavond van 18:00 tot 24:00 als ze er zelf niet meer uitkomen. Er zal geen klinische zorg worden geboden. De voorziening zal zich richten op kwetsbare Amsterdammers die zelfstandig thuis wonen, crisisgevoelig zijn en in staat zijn signalen in de aanloop van een crisis te herkennen. Het bezoek aan de voorziening is vrijwillig.

De voorziening is een samenwerkingsverband tussen De Waterheuvel, Cordaan, Gemeente Amsterdam en Cliëntenbelang Amsterdam, Centrum voor Cliëntervaringen, mede mogelijk gemaakt door een subsidie van ZonMw.

 

Meer informatie over het onderzoek?

  • Lia van der Ham
    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Pauline Willems
    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Officiële partners

Sinds 2015 zijn GGD Amsterdam, Philadelphia, Amstelring, Amsterdam UMC (afdeling Metamedica) en Cliëntenbelang Amsterdam officiële partners samen met een aantal ervaringsdeskundigen die het Centrum dragen. Sinds 2017 zijn SIGRA, SPIRIT!, Elaa, ROHA, Hogeschool Amsterdam en Hogeschool Windesheim als officiële partners aangeschoven evenals diverse individuele cliënten die actief zijn geweest in diverse onderzoeken en werksessies van het Centrum.
Zie: centrumvoorclientervaringen.com

 

Gerelateerd nieuws

De wijkgerichte brede aanpak W in de Wijk (voorheen GGZ in de wijk) zorgt ervoor dat mensen met...

Door de wachtlijsten in de gespecialiseerde zorg ontstaat er een stuwmeer in de eerstelijnszorg....

Via Welzijn op Recept kunnen huisartsen Amsterdammers met psychosociale problemen verwijzen naar...