Buurtbewoners en (zorg)professionals leren samen meer over positieve gezondheid

Afgelopen jaar hebben we met veel plezier voor 622 deelnemers, waarvan 145 buurtbewoners, zes keer de voorstelling 'Dromen vangen' over Positieve Gezondheid georganiseerd. Maandag 27 november was de allerlaatste voorstelling in Almere Haven. We kijken terug op zes succesvolle avonden.

 

Inspirerend, leerzaam, superleuk

Uit de reacties van het publiek kunnen we opmaken dat de voorstellingen als waardevol en superleuk zijn ervaren. Niet alleen de voorstelling was inspirerend en leerzaam maar ook de interactie met het publiek leverde veel inzichten en herkenning op. Professionals vertelden welk aanbod zij hebben. Buurtbewoners deelden hun ervaringen met zorg en welzijn en gaven aan waar hun behoefte ligt. En op de vraag 'mis je nog iemand in je netwerk?' werd er in de zaal meteen een connectie gemaakt met de opdracht om na afloop bij de borrel nog even verder te praten. Zover wij kunnen inschatten is dat ook regelmatig gedaan. We hopen dan ook van harte dat er nieuwe netwerken zijn ontstaan of bestaande netwerken zijn uitgebreid. 

 

"Complimenten voor de acteurs. De verschillende situaties werden heel realistisch uitgebeeld. Op deze manier positieve gezondheid te visualiseren geeft een duidelijker beeld van het gebruik van spinnenweb/dromenvanger in de praktijk. Dank jullie wel."

"Ontzettend goede en herkenbare voorstelling. Ik vond het zeer waardevol om tijdens de voorstelling met elkaar hierover te praten."

"Op een mooie manier vertaald in het theaterstuk met hele mooie pakkende elementen crash course, bewegen, quiz met taal . Zeker inspirerend."

Reacties uit de evaluatie voorstelling Almere Haven 27 november 2023.

 

Waarom Positieve Gezondheid? 

Wij ondersteunen professionals om vanuit het gedachtengoed ‘Positieve Gezondheid’ samen te werken aan veerkrachtige wijken. Dit doen we onder andere door te inspireren met deze voorstellingen. Daarnaast bieden we handvatten om samen met andere professionals én inwoners aan de slag te gaan. Zo zorgen we samen voor een toekomstbestendige zorg.

Positieve gezondheid gaat over het vermogen van mensen om met fysieke, emotionele en sociale levensuitdagingen om te gaan. Het gaat uit van een holistisch mensbeeld met aandacht voor eigen regie, waarbij vaardigheden worden gestimuleerd om je eigen gezondheid te beïnvloeden. Het past in de beweging om met een brede blik op gezondheid vanuit verschillende domeinen te werken.

Samen met de inwoners van Amsterdam en Almere, in co-creatie met professionals, willen we werken aan gezondheid en welzijn. Burgers hebben door hun eigen ervaringen een ander beeld op zorgverlening dan zorgverleners.

 

Zelf de voorstelling organiseren?

Dromen Vangen is een inspirerende en verbindende voorstelling over positieve gezondheid, die speciaal gemaakt is voor professionals in zorg en welzijn, sport en onderwijs, ambtenaren, inwoners en iedereen die zich verder betrokken voelt bij gezondheid. Wat verandert er wanneer we gaan denken vanuit Gezondheid en Gedrag in plaats van Ziekte en Zorg? Of misschien nog wel een stapje verder, vanuit Mens en Maatschappij? Wat betekent dit voor jou als professional, maar ook privé? Hoe kun je hier, domein overschrijdend, in samenwerken? Wil je daarover met elkaar in gesprek? Boek dan de voorstelling bij Theater a la Carte

 

Gerelateerd nieuws

In opdracht van het stedelijk programma Beter Oud in Amsterdam werd op 7 september 2023 het...

De wijkgerichte brede aanpak W in de Wijk (voorheen GGZ in de wijk) zorgt ervoor dat mensen met...

Eind november organiseerde Elaa samen met stichting PaTz een inspiratiebijeenkomst voor PaTz...

De GLI (gecombineerde leefstijlinterventie) is een twee jaar durend leefstijlprogramma voor mensen...

Door de wachtlijsten in de gespecialiseerde zorg ontstaat er een stuwmeer in de eerstelijnszorg....

Vanuit het platform wijkverpleegkundige zorg, Zorg in de Wijk en Amsterdam Vitaal & Gezond wordt...

Er is een nieuwe voorziening in Amsterdam, waar mensen met psychische klachten terecht kunnen in...

Via Welzijn op Recept kunnen huisartsen Amsterdammers met psychosociale problemen verwijzen naar...

De gemeente Amsterdam vindt het belang van vroeg begonnen, veel gewonnen groot. Nu ook de 1001...