Gezond en Fit Zwanger

De gemeente Amsterdam vindt het belang van vroeg begonnen, veel gewonnen groot. Nu ook de 1001 kritieke dagen en een Kansrijke Start voor ieder kind gelanceerd zijn, naast de Amsterdamse Aanpak Gezond Gewicht en de 1000 dagen aanpak, is de voedingsbodem vruchtbaar: Ieder kind een gezonde start begint in de buik van de zwangere vrouw. Een zwangere vrouw die stopt met roken en drinken, gezond gaat eten en in beweging blijft, heeft meer kans op het baren van een gezond kind met een lichaamsgewicht in verhouding tot de lengte.

Vandaar de nadruk op het aanbieden en geven van de juiste informatie en begeleiding vroég in de zwangerschap. Aangenomen wordt dat vrouwen met voldoende gezondheidsvaardigheden veel lezen en weten. De gemeente wil de bestaande gezondheidsverschillen verkleinen en wil daarom zwangere vrouwen en hun partners met onvoldoende gezondheidsvaardigheden via het zwangerschapsvoorlichting programma Gezond en Fit Zwanger bereiken.

Het programma bestaat uit drie groepsinformatiebijeenkomsten, gratis gym-inloop avonden en een zwangerschapscursus. Het samen gymmen en even stilstaan bij hun zwangerschap doet de dames goed, ontspant en doorbreekt een eventueel sociaal isolement.

De groepsbijeenkomsten hebben ieder een thema:  

  1. de Vroege Voorlichting in de eerste drie maanden wordt gegeven door een verloskundige en gaat over alles wat verandert in het lichaam van een zwangere vrouw, over het Nederlands verloskundig systeem en geeft informatie over de verschillende testen en onderzoeken die gedaan (kunnen) worden.
  2. De bijeenkomst Gezond Zwanger wordt gegeven door een voedingsdeskundige/diëtiste. Er komt op laagdrempelige speelse wijze van alles aan bod over gezond en lekker eten voor de aanstaande ouders én de baby in de buik.
  3. Na 20 weken volgt de filmavond Baby in je Buik en nemen we de aanstaande ouders mee in het leven, de groei en de ontwikkeling van de baby in de buik en leren hen contact maken. Ook staan we stil bij de gehechtheidsrelatie tussen ouder(s) en kind tijdens de eerste dagen en weken na de geboorte.  

Wees alert

Verloskundigen en assistenten, wees alert op dit kansrijke (gratis) aanbod voor zwangere vrouwen. Verwijs ook bij het afsluiten van het kraambed ter preventie van blijvende lichamelijke klachten vrouwen met lage gezondheidsvaardigheden naar de gratis wekelijkse gymuren Blijf in Beweging in jouw wijk.   

Meer infomatie

gezond en fit zwanger
rondom de geboorte 

Gerelateerd nieuws