Aan de slag voor een kansrijke start in Amsterdam! Terugkoppeling werkconferentie 9 april 2019, Pakhuis de Zwijger. Ruim 120 professionals uit de hele stad bespraken met elkaar hoe zij alle (ongeboren) kinderen en hun ouders een Veilige, Gezonde en Kansrijke start kunnen geven.
Een complex vraagstuk
Wethouder Kukenheim benadrukte dat nog niet alle kinderen aan de start van hun leven dezelfde kansen krijgen. Hoewel de oorzaken daarvoor een open deur lijken, vormen die een complex vraagstuk waar veel verschillende partijen bij betrokken zijn. Denk aan de plek waar kinderen opgroeien, een gezonde voeding, de veiligheid en liefde die ouders (kunnen) geven. En ook armoede en stress die daarmee gepaard gaat, beperkt de kansen van (ongeboren) kinderen.
Cruciaal voor de huidige en volgende generaties
Hoogleraar Tessa Roseboom benadrukte dat de eerste duizend dagen van een leven (vanaf -9 maanden) cruciaal zijn voor een gezonde start. Het beïnvloedt o.a. de levensverwachting, kans op ziekte, maar ook positie in het onderwijs en op de arbeidsmarkt. Bovendien kan een slechte start ook doorwerken in het welzijn en de gezondheid van de volgende generatie. Als we vandaag beginnen, heeft dat impact op de Amsterdammers nu en in de toekomst.
Belangrijke thema’s voor verandering
Voordat professionals met elkaar in gesprek gingen over de aanpak, werd er gestemd op belangrijke thema’s voor verandering (hiernaast). Een betere continuïteit in hulpverlening bieden vormt samen met het beter bereiken en empoweren van de doelgroep, de kern volgens het publiek. Dat dit geen gemakkelijke opgave is, bleek in het gesprek erna. Professionals uit sociaal en medisch domein, van gynaecologen en kraamverzorgers tot jeugdpsychiaters en diëtisten ontdekten dat ze nóg beter van elkaar moeten weten wat de ander doet en welke rol die in (continuïteit van) de hulpverlening aan een cliënt kan spelen.
Brede samenwerking nodig in de Amsterdamse coalitie
De verandering kan alleen teweeg worden gebracht door een integrale aanpak en de verbinding tussen de publieke gezondheid met het sociaal en medisch domein. Met een kerngroep van belangrijke spelers uit deze domeinen is vast een Amsterdamse coalitie gestart, bestaande uit vertegenwoordigers van de GGD, Ouder- en Kindteams, en afdeling jeugd van de gemeente, Eerste Lijnsvoorziening Amsterdam Almere (Elaa), Eerstelijns Verloskundigen Amsterdam Amstelland (EVAA), Sigra Commissie Kindzorg en het Amsterdams Universitair Medisch Centrum (AUMC). Karen den Hertog deed namens deze groep een heldere oproep aan de zaal om zich hierbij aan te sluiten en gezamenlijk een brede coalitie te sluiten.
Hoe nu verder?
De kerngroep verwerkt de opbrengst van de werkconferentie in de Werkagenda Gezonde en Kansrijke Start. Heeft u daar ideeën voor of wilt u zelf actief meedoen in de coalitie? Meldt u dan bij Angela Habets, kwartiermaker Kansrijke Start, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Klik hier voor het originele artikel