Het begint allemaal met handjes schudden

Om met elkaar samen te werken moet je elkaar in elk geval kennen. Het is misschien een inkoppertje, maar het klopt wel. Hoe vaak ben je als zorgverlener niet langs een praktijk, een organisatie of instelling gereden, maar ben je er nog nooit binnen geweest? Of heb je wel een naam en een telefoonnummer, maar ken je het bijbehorende gezicht niet?

Vanuit ons thema ‘Positief gezond en wel in de wijk’ (voorheen chronisch zieken) stellen we ons al doel om de komende jaren de samenwerking in de wijk tussen eerstelijnszorgprofessionals een boost te geven maar ook de samenwerking met het medisch en sociaal domein goed op gang te brengen. Met dat laatste zijn we sinds september intensief begonnen.

In onze special 'Medisch en sociaal domein' van afgelopen november lees je een aantal voorbeelden over hoe de samenwerking tussen het sociaal en medisch domein kan worden georganiseerd.

Het eerste artikel gaat over de basisset afspraken samenwerking buurtteam/huisartspraktijken. Stedelijke afspraken zijn mooi, maar het begint ook daar met wederzijdse kennismaking. 
Ga naar artikel Basisset Afspraken Samenwerking Buurtteam / Huisartspraktijken

Naast huisartsen die nu kennismaken met het buurtteam, is afgelopen zomer een project gestart om de GLI-coaches in contact te brengen met het sociale domein. Mensen met overgewicht kunnen ook goed gebaat zijn met hulp of ondersteuning op sociaal en/of maatschappelijk vlak. In het tweede artikel vertelt een GLI-coach en de stedelijk projectleider daar meer over.
Ga naar artikel Brede aanpak van de Gecombineerde Leefstijlinterventie

Huisartsen die meedoen aan Krachtige Basiszorg zijn al een tijdje langer bezig met het samenwerken met het sociale domein. Met vijftien minuten consult hebben ze wat meer tijd om niet-medische aspecten te bespreken met patiënten en ze daarna te verwijzen naar een professional die ze daar bij kan helpen. In Zuidoost hebben ze een POH-Welzijn benoemd. Leanne Beukers is zo’n praktijkondersteuner en vertelt samen met huisarts Maurice Bom hoe ze dat daar aanpakken.
Ga naar artikel Krachtige basiszorg: doeltreffend in kwetsbare wijken

In Almere vormen de wijkzorgcoördinatoren de spil in de verbinding tussen de eerste lijn en het sociaal domein. Zij hebben als belangrijkste rol de samenwerking in de wijk te verbeteren. Annabelle Wit, praktijkondersteuner ggz-jeugd en wijkzorgcoördinator in Medi-Mere Poort, vertelt meer over deze en hoe dit de huisarts ontlast. 
Ga naar artikel Wijkzorgcoördinatoren verbinden de eerste lijn met het sociaal domein

In Zuid, niet een stadsdeel waar Krachtige Basiszorg is, is er geen POH-Welzijn. Maar daar werkt Welzijn op Recept-coach Henriette Kruijt goed samen met de POH-Ouderen en POH-GGZ. Henriette heeft dan ook sterk geïnvesteerd in een goede relatie met praktijkondersteuners en dat werpt vruchten af. 
Ga naar artikel Welzijn op Recept verhoogt het gevoel van welbevinden

Voor professionals die werken in dementiezorg is er de afgelopen tijd in alle stadsdelen expertisenetwerken dementie opgericht. In zo’n netwerk komen alle zorg- en welzijnspartijen rond dementie een aantal keren per jaar bijeen met als doel de (versnipperde) zorg voor dementerenden te verbeteren.
Ga naar artikel Alle hens aan dek voor dementiezorg

 

Meer weten? Bel of mail met

Gerelateerd nieuws

De wijkgerichte brede aanpak W in de Wijk (voorheen GGZ in de wijk) zorgt ervoor dat mensen met...

De GLI (gecombineerde leefstijlinterventie) is een twee jaar durend leefstijlprogramma voor mensen...