Theatervoorstelling 'Dromen vangen'

Een inspirerende en verbindende voorstelling over Positieve Gezondheid

Elaa heeft 30 mei jl. voor de vierde keer dit jaar in samenwerking met Theater A la Carte de voorstelling 'Dromen vangen' georganiseerd. Ruim 450 mensen, waaronder 108 buurtbewoners, uit Amsterdam en Almere hebben de voorstelling gezien en waren enthousiast.

Een gezonde samenleving maken we samen. We zien steeds meer organisaties die werken met Positieve Gezondheid. Maar we zijn er nog niet. Er moet een omslag komen waarin niet langer de ziekte centraal staat maar preventie van zorg. De sleutel daartoe zit in de beweging van ZZ naar GG naar MM. Ofwel: van ziekte en zorg naar gezondheid en gedrag vanuit mens en maatschappij. Met als doel het vergroten van de gezondheid en het versterken van zelfregie in de eigen leefomgeving.

Elaa organiseerde daarom deze voorstellingen voor zowel (zorg)professionals als buurtbewoners. Zo is een breed publiek bereikt met het gedachtengoed Positieve Gezondheid. En dit is niet het enige wat Elaa doet. In Amsterdam en Almere zijn meerdere programma's en projecten waar Positieve Gezondheid als uitgangspunt gebruikt wordt.

 

2023 06 07 alexander scholtesWethouder Alexander Scholtes

Eén van de aanwezigen bij de voorstelling op dinsdag 30 mei in Podium Mozaïek was Alexander Scholtes, wethouder gemeente Amsterdam. Wethouder Scholtes: "Het was goed om te zien dat er een mooie mix van buurtbewoners en professionals uit de zorg en welzijn bij de voorstelling aanwezig was, en dat er een sterke interactie was tussen die verschillende groepen. Het is belangrijk dat we de focus verschuiven van zorg naar preventie, en dan helpt het dat een zo breed mogelijke groep daar – op een bepaald moment in de voorstelling zelfs letterlijk – voor in beweging komt.”

 

Nieuwe voorstellingen in het najaar

Met het aanbieden van deze voorstelling wil Elaa de mensen inspireren en verbinden. Uit de evaluaties blijkt ook dat de deelnemers dit zo ervaren. Daarom hebben we besloten om in het najaar nog twee voorstellingen te organiseren. Wil je een voorstelling bijwonen? Hou dan onze nieuwsbrief en LinkedIn in de gaten.

 

Enkele reacties van de deelnemers

"Het was een mooie avond en het begrip positieve gezondheid is helemaal duidelijk als je de zaal verlaat. In de nazit is het een mooi onderwerp om over door te praten." (deelnemer 30 mei Amsterdam)

"Complimenten hoe jullie dit zo goed hebben weten neer te zetten en (herkenbaar) in beeld hebben gebracht. Ook top dat jullie naar functies en meningen vroegen tijdens de voorstelling, zorgde voor een meer saamhorig gevoel en maakte het in contact komen/netwerken nog makkelijker." (deelnemer 25 april Almere)

"De vorm van de voorstelling is mijns inziens heel goed, evenals de energizer tussendoor. Top om op deze manier organisaties met elkaar te verbinden." (deelnemer 7 maart Amsterdam)

"Goed neergezet. Confronterend. Het raakt. Je wordt aan het denken gezet." (deelnemer 7 februari Almere)

 

Over de voorstelling

2023 06 07 toneelstukNa een korte crash course positieve gezondheid zien we verschillende scènes die zowel professioneel alsook privé heel herkenbaar zijn. We kijken naar ‘zomaar een dag’ uit het leven van een patiënte met acute rugpijn. We zien de eerste, nog wat onhandige pogingen tot het voeren van een écht gesprek. En we zien de enthousiaste eerste stappen op weg naar noaberschap 2.0, een buurt die voor elkaar zorgt. Tussen de scènes door wordt het publiek actief aan het denken gezet. Want wat geeft jou nog kwaliteit van leven wanneer je ziek wordt? Met welke organisaties zou je je graag nog willen verbinden, om nog beter vanuit positieve gezondheid te werken? En hoe doe je dat eigenlijk, goed luisteren naar wat een ander echt belangrijk vindt? Lees meer op de website van Theater a la Carte.

 

Foto's

Bekijk hier alle foto's die zijn gemaakt door fotograaf Cindy Jeurissen op 30 mei 2023 in Podium Mozaïek.

 

Meer weten? Bel of mail met

Gerelateerd nieuws

De wijkgerichte brede aanpak W in de Wijk (voorheen GGZ in de wijk) zorgt ervoor dat mensen met...

De GLI (gecombineerde leefstijlinterventie) is een twee jaar durend leefstijlprogramma voor mensen...